Gunakan air tapisan semasa merebus cili kering dan bawang putih ini. Keringkan cili kering yang sudah direbus ini.
Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat
Masukkan ke dalam bekas tupperware kering tutup dan simpan dalam peti sejuk.
. Jangan basuh dulu cili kering tu nanti basah-basah susah nak asingkan biji cili. Masukkan cili dalam blender. Kisar sambil masuk air bertapis sikit sekadar blender boleh putar.
Kemudian sila buang air rebusan toskan sehingga hilang biji cili kering. Boleh tahan hingga 3 bulan ke atas cili kering ini. 4 senduk cili kisar.
Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet. Pertama sekali sebelum korang rebus cili kering tu korang kena gunting-gunting cili supaya senang biji lada nak keluar masa direbus. Campur dengan minyak masak.
Gunakan air tapisan semasa merebus cili kering dan bawang putih ini. Paling suka bila buat dengan ikan kembung atau ikan tenggiri lauk masak taucu ni. Kisar Seterusnya kisarkan cili kering dalam blender bersama minyak dan sedikit garam kasar.
Potong 2 cili kering dan rebus. Basuh dengan air biasa. 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas.
Toskan air dan cuci bersih cili kering yang telah direbus. Kemudian basuh dan mesin. Basuh Toskan Bila dah rendam tadi basuhkan cili bagi bersih dan toskan lebihan air.
Pilih Ikan Bilis Berkualiti. Apabila mendidih tutup api dan biarkan selama 10minit. Sekejap je da siap.
3Kemudian masukkan ke dalam periuk dan rebus cili hingga mendidih. Tak perlu basuh lagi sebab tadi ia dah dicuci bersih. Satu labu bawang putih 89 ulas Asam keping Cara Membuat.
Masukkan cili kering dan 3 cawan air ke dalam periukDidihkan. 150gram cili kering kerinting 2 labu bawang putih. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender.
Sambal IKAN BILIS Kering Petaling Jaya Malaysia. Kemudian cuci bersih-bersih dengan menggunakan air paip. Cara-cara untuk membuatnya.
Cara-cara untuk membuatnya. Kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama. Cili kering dimesin menggunakan chopper.
Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Rendamkan dengan air suam yang dah ditapis. Tunggu Minyak Betul-betul Panas.
1Gunting cili kering lebih kurang 1 inci. Rebus Seterusnya rebus cili kering bersama bawang putih sampai cili menjadi lembut. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat.
Saya rendamkan dalam air panas mendidih selama sejam supaya teksturnya lembut dan cantik bila dikisar nanti. Gambar mesin cili tak sempat tangkap. Masukkan cili kering ke dalam blender dan masukkan sedikit minyak masak.
Masukkan kesemua bahan kisar dengan sedikit air dan minyak. Anggaran minyak masak adalah separuh daripada jumlah bawang. Rebus Seterusnya rebus cili kering bersama bawang putih sampai cili menjadi lembut.
Jangan banyak sangat pula letak bawang putih ni tau nak cukup syarat je. Cili kering kisar ini siap untuk dimasak. Sekiranya jumlah bawang penuh satu blender gunakan minyak anggaran setengah mesin pengisar.
Tapis biji dari cili. 4Letakkan satu sudu besar garam dalam rebusan dan kacau sebentar 5Bila telah mendidih. Bawang putih Air tapis 1.
Masukkan cili kering dan 12 cawan air ke dalam mesin pengisar dan kisar halus. Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa IKLAN Kejadian selepas dimesin dengan chopper. Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais.
Dah lumat masukkan ke dalam bekas yang kering dan letakkan sedikit asam keping simpan di dalam peti ais. Asingkan biji cili tu guna tapis je. Anchovies ikan bilis 江鱼子anchovies drya.
Kalau nak tahu lebih lanjut n berminat PM sya wassap0138920288harga mengikut pasaran semasa n boleh runding. Selepas rebus sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar. Potong 2 cili kering dan rebus.
Begini caranya buat mereka yang tak berapa nak rajin nak buat cili kering kisar. Dah kembang baru masakkan cili kering dan bawang putih boleh tengok cara caranya di dalam gambar. Sambal Kering Ikan Bilis.
Potong Cuci Pertama sekali potong cili kering buang bijinya dan kupas bawang putih. Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Ambil yang cili kerinting untuk kurang pedas.
Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. Kupas bawang cucikannya dan keringkan lalu hiris kecil Kisarkan bawang bersama minyak masak. Jemur pelet sampai kering kemudian bungkus menggunakan plastic.
Masuk semua letak air dan mesin. Blenderkisar sehingga lumat halus. Jangan guna air paip.
Cili kering dipotong dan dibuang bijinya. Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut. Masak dengan air yang dah di tapis juga sampai mendidih dan boleh tutup api.
Guntingkan dahulu cili kering untuk buang biji-bijinya. Kemudian kisar semua bahan ini dengan menambahkan air tapisan supaya ia dapat tahan lebih lama. Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi.
Potong cili kering buang biji dan kupas bawang putih cuci bersih. Blender menggunakan air tapis. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender 100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas Blender menggunakan air tapis Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais.
Kemudian toskan tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih. Dah mesin ambil tapis macam gambar di atas. Potong Cuci Pertama sekali potong cili kering buang bijinya dan kupas bawang putih.
2Masukkan ke dalAm tapis yang berlubang agak besar untuk membuang biji cili. Masukkan kesemua bahan kisar dengan sedikit air dan minyak. Buang biji dan masukkan cili kering ke dalam mesin pengisar.
Tambah garam kasar minyak masak air dan air perahan asam jawa sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili air perahan asam jawa boleh juga digantikan cuka jika tiada alahan pada cuka. Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. Ambil banyak mana yang nak guna atau disimpan jadikan stok.
Kemudian cuci bersih-bersih dengan menggunakan air paip. Dan satu lagi saya gunakan. Saya guna yang saiz 3L jadi boleh mesin lebih sekali jalan je.
Cara buat bawang besar kisar Satu kilo bawang besar hiris kecil supaya senang nak kisar. Jangan basuh semula guna air paip takut nanti cili kisar tak tahan lama. Selepas ditos biarkan sekejap agak-agak cili dan bawang putih dah sejuk sedikit.
Setelah siap kisar masukkan ke dalam bekas. Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Potong 2 cili kering dan rebus.
Dah siap gunting korang boleh mula rebus cili kering tadi dengan 5 ulas bawang putih. Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut IKLAN Cara membuat bawang merah. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu.
Saya kongsikan panduan resepi bagaimana hendak membuat dan menyediakan cili kisar iaitu cili blender yang menggunakan cili kering sebagai asas pembuatanIni.
Pes Cili Kering Ramuan Segera Masak Bersambal
Cara Simpan Cili Kisar Tahan Sebulan Bawang Kisar Sehingga 2 Minggu Mingguan Wanita Cooking Cooking Tips Food
Cara Simpan Cili Kisar Bawang Kisar Tahan Sehingga Sebulan 2 Minggu
Cara Untuk Membuat Cili Kisar Yang Tahan Lama Dan Sedap My Resepi
0 Comments